czwartek, 30 stycznia 2014

Musa nagensium Prain



Brak synonimów.


Nagensium to przepiękna roślina z rodziny bananowatych, o smukłej, fioletowoczerwonej, a czasami wręcz czarnej, do tego mocno woskowej, pseudo-kłodzinie, mogącej osiągać do 8 m wysokości. Liście od spodniej strony posiadają ciemnoczerwony nerw główny, a blaszki ich są tak woskowate, że wyglądają prawe jak białe. Długość liści może dochodzić do 3 m. To co  charakterystyczne dla tego gatunku, to znaczna odległość między kolejnymi liśćmi, co dodaje ogólnie smukłego wyglądu całej roślinie.

Kwiatostan przewiesza się na bok, przylistki są podłużnie lancetowate. Niższe z nich dochodzą do 20-25 cm długości i 10 cm szerokości, te zaś bliżej czubka mają 15-18 cm długości i niecałe 8 cm szerokości. Z zewnątrz ich kolor jest czerwony, jasnopomarańczowy wewnątrz, każdy zawiera w sobie do 20 kwiatów umiejscowionych w dwóch rzędach. Okwiat ma kolor pomarańczowy, jego długość wynosi 6 cm, a szerokość nieco ponad centymetr.

Owoce osiągają 13-15 cm długości, zawierają w sobie sporą ilość bardzo dużych nasion o wymiarach 1x1,3 cm.

Naturalnym siedliskiem Musa nagensium jest Assam w Indiach i góry Naga w Indiach i Birmie. 

W uprawie w warunkach europejskich wymaga podobnego traktowania jak Musa basjoo, z tym, że odporność na chłody jest mniejsza. Temperaturą graniczną dla przetrwania kłącza jest -8 °C. Pojemnik przeznaczony do hodowli powinien być duży, ponieważ roślina produkuje duże ilości odrostów korzeniowych. Bananowiec wymaga zasobnej  i przepuszczalnej gleby o odczynie lekko kwaśnym. Miejsce przeznaczone dla tej rośliny najkorzystniej wybrać w pełnym nasłonecznieniu. W okresie wzrostu należy obficie podlewać i zasilać roślinę by mogła prawidłowo się rozwijać.

Oprócz rozmnażania poprzez oddzielanie roślin przybyszowych możliwą metodą, choć trudniejszą, jest również wysiew nasion. Przed siewem nasiona dobrze jest moczyć w ciepłej wodzie przez 3 dni, a następnie wysiewać w lekką ziemię. Tę należy utrzymywać stale wilgotną, podobnie zresztą jak i powietrze. Kiełkowanie zajmuje kilka miesięcy w temperaturze 25-30 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz