czwartek, 30 stycznia 2014

Musa mannii H.Wendl. ex Baker



Brak synonimów


Bananowiec manii, zwany też indyjskim bananowcem karłowym, pochodzi z prowincji Assam, gdzie gatunek ten znajduje się na skraju wyginięcia. Nazwa manii została nadana mu na część niemieckiego botanika Gustava Mann'a.

Roślina charakteryzuje się smukłą pseudo-kłodziną, barwy jasnozielonej z fioletowoczarnymi plamami, błyszczącą, wysokości około 70 cm oraz średnicy 4-5 cm. Liście są podłużne, mierzą  średnio 60-80 cm przy około 20 cm średnicy. Kolor ich jest zielony z czerwonym żyłkowaniem po obu stronach. Ogonki liściowe mają około 20-25 cm długości, są jasnozielone z fioletowoczarnymi przebarwieniami. Cała roślina osiąga od 60 do 150 cm wysokości.

Kwiatostan początkowo jest wyprostowany, w późniejszym etapie kwitnienia lekko się przewieszający. Łodyga, na której wyrasta kwiatostan ma długość około 20 cm i średnicę 2 cm. Kolor jej jest czerwony. Przylistki sa koloru od jasnoróżowego po ciemnoczerwony, kielich zaś jest jasnożółty.

Pojawiające się owoce są początkowo jasnozielone, wraz z dojrzewaniem stają się żółte. Ich długość wynosi 5-6 cm. Zawierają niewielką ilość miąższu, za to dużo twardych nasion (20-30 w jednym owocu) długości 5-6 mm, te są czarne o nieregularnym kształcie.

Musa mannii doskonale nadaje się do upraw pojemnikowych całorocznie wewnątrz, jak i sezonowo na zewnątrz budynków. Gleba, w której roślina jest hodowana powinna być żyzna, przepuszczalna, lekko kwaśna i stale wilgotna. W czasie pełnego wzrostu konieczne jest systematyczne nawożenie. Najlepszym stanowiskiem do uprawy jest miejsce słoneczne i osłonięte.

Rozmnażane poprzez odrosty korzeniowe jest łatwe, roślina wytwarza ich duże ilości. Należy je oddzielać gdy osiągną przynajmniej połowę wysokości rośliny matecznej. Drugą metodą mnożenia jest wysiew nasion, te przed siewem należy moczyć w ciepłej wodzie przez trzy dni. Podłoże do kiełkowania winno być przepuszczalne, lekko kwaśne stale wilgotne. Istotna jest też wysoka wilgotność powietrza. Kiełkowanie następuje w czasie od jednego do kilku miesięcy w temperaturze 25-30 °C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz