Musa '1000 Fingers' należy do hybryd Musa x paradisiaca, czyli nadających się do spożycia po wcześniejszym przyrządzeniu. W tym przypadku jednak jest inaczej. Pomimo znacznego udziału genów Musa balbisiana, bananowiec "Tysiąc Palców", jak można by go nazwać po polsku, jest kultywarem rodzącym słodkie i smaczne owoce, nadające się do bezpośredniego spożycia. Miąższ ich jest gładki, gęsty, kremowy o delikatnej nucie pomarańczy w aromacie-lekko kwaśny. Po przejrzeniu, owoce nie stają się gorzkie. Ich kolor jest żółtawy, czasem z pomarańczowym odcieniem.
Sama roślina jest również bardzo interesująca. Średnio osiąga 2,5-3 metry wysokości, przy czym w sprzyjających warunkach może dorosnąć do 5 metrów. Cechą niezwykłą rośliny jest owocostan osiągający nawet 2,5 metra długości, tak więc może sięgać praktycznie do ziemi. Prócz imponującej długości ma jeszcze jedną niezwykłą cechę-rodzi niezliczoną ilość niewielkich bananów (około 4 cm). Stąd właśnie w nazwie kultywaru pojawia się liczba "1000". Same owocostany są tak pokaźnych rozmiarów, ponieważ roślina wytwarza kwiaty i owoce nieustannie tak długo, jak tylko jest w stanie wyżywić owocostan.
Bylina rozwija się bardzo szybko i wciągu jednego roku może osiągnąć 2 metry wysokości. Do uprawy potrzebuje żyznej gleby, bardzo dużo wody i substancji odżywczych. Stanowisko uprawy powinno być słoneczne, lub ewentualnie lekko ocienione, ale nie w większym stopniu jak 30%. Część nadziemna rośliny obumiera w temperaturze poniżej 0 °C, część podziemna wytrzymuje krótkotrwałe spadki temperatur powietrza do -5 °C.
Jak wszystkie kultywary triploidalne, Musa '1000 Fingers' może być rozmnażany tylko poprzez odrosty korzeniowe lub kultury in vitro, ponieważ nie wytwarza nasion.
Jest to jedna z ciekawszych odmian bananowców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz