czwartek, 23 stycznia 2014

Musa balbisiana 'Atia Black' lub 'Black Thai'



Jest to jedna z ważniejszych odmian o znaczeniu dekoracyjnym, wyhodowana w Tajlandii, charakteryzująca się fioletową, a czasem wręcz czarną, pseudo-kłodziną oraz ogonkami liściowymi. Im więcej roślina otrzymuje bezpośredniego promieniowania słonecznego, tym ciemniejsze tworzy łodygi.

Odmianę tę cechuje bardzo silny wzrost, a dorosły okaz może osiągać około 5 metrów
Musa balbisiana 'Atia Black'
wysokości. Owoce jakie wytwarza są niejadalne z racji dużej ilości twardych nasion, jakie w sobie zawierają. 

Do uprawy wymagany jest duży pojemnik, gleba żyzna, zasobna i wilgotna. Wytrzymałość na niskie temperatury jest podobna jak i u rośliny botanicznej. Poniżej 0 °C obumiera cała nadziemna część rośliny. Kłącze wytrzymuje krótkotrwałe spadki temperatury do -5 °C. 'Atia Black' najlepiej znosi zimowanie w ciepłym pomieszczeniu z dostępem do światła.

Rozmnażanie można przeprowadzać dwojako: poprzez podział kłącza, lub wysiew nasion. Młode odrosty korzeniowe oddzielać należy wiosną, gdy osiągną przynajmniej 50 cm wysokości, odcinając je blisko rośliny matecznej. 

Z kolei nasiona przed wysiewem należy moczyć dobę w ciepłej wodzie, a następnie siać w przepuszczalne i lekkie podłoże, utrzymując stałą jego wilgotność. Kiełkowanie następuje w przedziale od 7 dni do 6 miesięcy i uzależnione jest od świeżości nasion. Temperatura w tym czasie powinna wynosić 35 °C w ciągu dnia i 25 °C nocą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz