niedziela, 26 stycznia 2014

Musa basjoo 'Sapporo'



Musa basjoo 'Sapporo' jest kultywarem pochodzącym z Japonii. W zasadzie nie powinno się go uważać za odmianę hodowlaną, ponieważ różnice pomiędzy nim, a Musa basjoo występującym na terenie Chin, powstały na wskutek przystosowywania się sprowadzonych do Japonii roślin do tamtejszego klimatu w ciągu kilkuset lat.

Przystosowanie to było długim procesem, gdzie rośliny przenoszone coraz dalej na północ wysp japońskich poddawane znacznie sroższym warunkom klimatycznym wytwarzały nasiona, z których to wyrastały coraz bardziej odporne osobniki. Naturalna selekcja powodowana ostrymi zimami wykluczała rośliny najmniej zmutowane pod względem odporności. Tak więc człowiek przyczynił się do wyhodowania odmiany 'Sapporo', ale tylko częściowo. Nie powstała ona na skutek krzyżówek międzygatunkowych czy selekcję świadomą, ale poprzez nie do końca uświadomione działanie.

Oprócz wyjątkowej odporności na niskie temperatury sięgającej, w przypadku solidnego zabezpieczenia kłącza, -19 °C, 'Sapporo' jest też wyjątkowo szybko rosnącym bananowcem, mogącym osiągnąć 3 m wysokości w pierwszym roku uprawy. Docelowo dorasta do 4-6 m.

Z racji tego, że do Japonii M. basjoo trafił jako roślina ozdobna i tak też był traktowany przez cały okres przystosowawczy-aż do dzisiaj-często określa się go w Japonii mianem "bananowca ogrodowego". Nazwa ta jest szeroko rozpowszechniona poza Japonią i mocno skorelowana z Musa basjoo "Sapporo".

Podczas zimy kłącze bez zabezpieczenia znosi dobrze okresowe spadki temperatury do -10 °C. Roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje bardzo dużo wilgoci i nawozu. Dynamiczny wzrost jest zauważalny już w temperaturze 15-18 °C. Powyżej 20 °C tempo wzrostu przybiera na sile, a gdy utrzymuje się upał, roślina wypuszcza jeden liść w niecały tydzień, przyrastając każdorazowo 20-30 cm. To oczywiście w sprzyjających warunkach glebowych. Stanowisko uprawy powinno być słoneczne. W okresie zimowym wskazane jest lekkie przesuszenie rośliny.

Bananowca 'Sapporo' można rozmnożyć zarówno poprzez oddzielanie roślin przybyszowych jak i wysiew nasion. Rozdzielanie kłącza winno się wykonywać wiosną, odcinając odrosty blisko rośliny matecznej, tak by posiadały własne korzenie. Następnie po posadzeniu dobrze jest umieścić je w ciepłym i jasnym pomieszczeniu.

Z kolei nasiona przed siewem moczymy dobę w ciepłej wodzie, po czym wysiewamy w lekkie i przepuszczalne podłoże, które utrzymujemy stale wilgotnym ale nie zalanym. Kiełkowanie następuje w czasie 1-6 miesięcy w temperaturze 25-30 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz