wtorek, 21 stycznia 2014

Musa acuminata (Grupa AAA) 'Grand Nain'-banany "Chiquita"



'Grand Nain', lub też 'Grande Naine' (z francuskiego 'Wielki Karzeł') należy do grupy bananowców triploidalnych, podgrupy 'Cavendish'. Jest najpopularniejszym kultywarem rodzaju Musa na świecie. Jako, że głównym dostawcą owoców tej rośliny została firma Chiquita Brands International, rozpoznawalną marką handlową dla bananów 'Grand Nain' stała się "Chiquita".

Jak wszystkie kultywary należące do grupy triploidalnej, 'Grand Nain' rodzi owoce partenokarpiczne, niewytwarzające nasion, gdzie kwiat nie wymaga zapylenia. Z tej przyczyny roślina ta rozmnaża się tylko wegetatywnie poprzez podział kłącza lub dzięki metodzie in vitro. Wadą takiej sytuacji jest brak różnorodności genetycznej-z jaką mamy do czynienia w przypadku rozmnażania płciowego-a co za tym idzie zmniejszona odporność na choroby i szkodniki. To stwarza na plantacjach konieczność stosowania na szeroką skalę środków ochrony roślin, niekoniecznie sprzyjających zdrowiu konsumentów owoców.

'Grand Nain' osiąga wysokość pośrednią pomiędzy 'Dwarf Cavendish' i 'Giant Cavendish' (3-5 m) w związku z tym nie można odróżnić tego kultywaru od dwóch wymienionych nie uprawiając ich obok siebie. Liście, jak u wszystkich bananowców są dość kruche, często z tego powodu zostają poszarpane przez wiatr.

Roślina wytwarza bardzo duży kwiatostan, który rozwija się w pokaźną kiść owoców. Warto nadmienić przy tej okazji, iż bananowce są czwartym najpopularniejszym typem upraw na świecie i pierwszym, najpopularniejszym, uprawianym owocem.

Uprawiane komercyjnie bananowce wchodzą w owocowanie po osiągnięciu około 2m wysokości. Wszystkie te cechy-umiarkowany wzrost, brak konieczności zapylania roślin, znakomita plenność, smaczne, słodkie owoce nie zawierające nasion, spowodowały niesamowity sukces 'Grand Nain' i producentom owoców. Na plantacje opisywanej rośliny można natknąć sie praktycznie w każdej części świata o klimacie tropikalnym, od Centralnej Ameryki przez Afrykę, Indie po Azję Południowo-Wschodnią. W wielu regionach społeczności są wręcz uzależnione od bananowych upraw oraz eksportu pozyskiwanych z nich owoców.

Waga 'Grand Nain' dla ekonomii jest na tyle istotna, iż od lat prowadzone są badania nad tą rośliną. Dzięki nim udało się ustalić, że bananowce są wyjątkowo wrażliwe na związki aluminium, które spowalniają wzrost i wywołują zniekształcenia liści. Odkryto przy tym, iż pewne rodzaje mikoryzy zwiększają odporność roślin na działanie metali. Stwierdzono też, że w przyszłości niemożliwym będzie prowadzenie upraw wolnych od chorób, nawet przy stosowaniu chemii, z powodu sterylności genetycznej kultywarów, wywołanym poprzez brak możliwości rozmnażania się płciowego roślin. To zaowocowało skupieniem prac naukowców nad tworzeniem w warunkach laboratoryjnych wydajniejszych w uprawie mutacji genetycznych.

W związku z tym, iż bananowce są roślinami od dość dużych rozmiarach, a przy tym tak ważnymi dla rolnictwa, powstaje przy tej okazji problem natury ekologicznej. Aby duże obszary uprawne miały możliwość powstać, bardzo często niszczone są znaczne obszary lasów deszczowych. Oskarżenia o degradację naturalnego środowiska oraz wykorzystywanie robotników na plantacjach, stały się prawdziwą zmorą dla wielkich korporacji takich jak Chiquita, Del Monde czy Dole (władające dwoma-trzecimi światowego, bananowego rynku). Od kilkunastu lat firmy te starają się poprawić swój wizerunek wprowadzając nowoczesne techniki dla efektywniejszej produkcji rolniczej. Prócz tego, Chiquita założyła rezerwat naturalnego środowiska w Kostaryce o powierzchni 1,15 km2 oraz aktywnie poddaje recyklingowi materiały związane z produkcją bananów.

W uprawach amatorskich w Europie rzadko spotyka się ten kultywar. Jeśli jednak uda się go pozyskać hodowla może okazać się bardzo satysfakcjonująca. Podobnie jak inne rośliny z tej grupy 'Grand Nain' wymaga ciepła, słońca, dużej ilości wody i substancji odżywczych. Pojemnik przeznaczony do hodowli powinien być jak największy, przynajmniej 30-40 litrowy. Owoce zawiązują się na roślinie po około 1,5-2 latach uprawy i dorastają w ciągu kolejnego roku. Ważnym czynnikiem dla uzyskania sukcesu jest zapewnienie dużej ilości światła i ciepła w okresie zimowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz